Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Augusztus 07. 22:32, szerda | Belföld
Forrás: MNO

A jegybank visszafizette az IMF-hitelt

A jegybank visszafizette az IMF-hitelt

Teljes egészében visszafizette a 2009-ben felvett IMF-hitelt a Magyar Nemzeti Bank – közölte az MNB honlapján szerdán. A tranzakcióra kedden került sor.

A Magyar Nemzeti Bank augusztus 6-án teljes egészében visszafizette az IMF felé fennálló hitelét, így nincs további hiteltartozása a valutaalap felé – olvasható a jegybank honlapjára felkerült közleményben. A jegybank igazgatóságának korábbi döntése alapján az MNB 2013. augusztus 6-án előtörlesztette az IMF-től 2009-ben felvett hitel még fennálló részét 632,25 millió SDR (mintegy 721 millió euró) összegben. A hitelt 2009. június 25-én vette fel az MNB a devizatartalék növelése céljából 1264,5 millió SDR (mintegy 1443 millió euró) értékben. A hitel visszafizetése 2012 szeptemberében kezdődött el, és mindeddig a tartozás felét törlesztette le a jegybank. Az utolsó törlesztés 2014 júniusában lett volna esedékes.

A lépés eredményeként a nemzetgazdaság egy éven belül lejáró külső adóssága a devizatartalékkal együtt mérséklődött, így a devizatartalék-megfelelés nem változik. Emellett az előtörlesztés kismértékben javítja az MNB kamateredményét – közölte az MNB.

Egy évvel korábban törleszt Magyarország

Ismert, Orbán Viktor Tusnádfürdőn jelentette be: az IMF-hitel törlesztésével kapcsolatban arra utasította a nemzetgazdasági minisztert, hogy – bár csak később járna le a Nemzetközi Valutaalapnak fizetendő kölcsön – még a nyár folyamán végtörlesszen. „Az ehhez szükséges összeg rendelkezésre áll, az elmúlt három évben a magyarok megtermelték ezt a pénzt” – hangsúlyozta akkor a miniszterelnök.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter július 25-én levélben jelezte Reza Moghadam, a Nemzetközi Valutaalap igazgatója felé, hogy Magyarország még az esedékessége előtt, 2013. augusztus 12-éig vissza kívánja fizetni 2008-ban felvett IMF-hitelét.

A Magyar Nemzeti Bank igazgatósága közben úgy döntött, hogy az MNB által felvett, kis összegű fennmaradó IMF-hiteltartozást előtörleszti a kormány hasonló lépésével párhuzamosan.

Ilyet még nem látott az IMF

A Magyar Nemzet hétfői összeállításából az derült ki, hogy olyan gyorsan, méretéhez képest olyan nagy összeget – 2,2 milliárd eurót –, mint Magyarország, még egyetlen európai állam sem végtörlesztett idő előtt a Nemzetközi Valutaalap történetében.

Az IMF-előtörlesztés rövid távon, átmenetileg mintegy 700 milliárd forinttal csökkenti az államadósságot és annak GDP-hez mért arányát is 2,2 százalékkal. Ennek hatására – viszonylag erős forintárfolyam mellett – várhatóan ismét 80 százalék alá csökken a harmadik negyedévben az adósságráta – mondta augusztus elején Borbély László András, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgató-helyettese. A szakember szerint ha a gazdaság megfelelően növekszik, akkor az év végére a 2012. év végi szint (79,2 százalék) alatt alakulhat az adósságráta.

Címkék: Kormány-gazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket