Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2012. Január 12. 12:38, csütörtök | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

A tárgyalások mellett is folytatnák a „szent háborút”

A tárgyalások mellett is folytatnák a „szent háborút”

A tálibok politikai szárnya kész tárgyalni az afganisztáni háború befejezéséről, de közben a lázadók folytatják a harcot az általuk illegitimnek tekintett kormány ellen – közölte csütörtökön a lázadók egyik szóvivője.

Zabihulla Mudzsahid közleményében hangsúlyozta: mozgalmuk az eddigieknél is több erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy rábírja a nemzetközi közösséget az afganisztáni béke megteremtésére. Az elektronikus levél útján közzétett közlemény ismét elutasítja a jelenlegi afgán vezetést, és bábnak nevezi Hamid Karzai afgán elnök kormányát.

Mindkét fél szemmel láthatólag a tárgyalások megkezdésére készül; Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerdán azt sugallta, hogy az Egyesült Államok tízévi háborúzás után béketárgyalásokba kezdene. Az Egyesült Államok magas rangú illetékest küld Kabulba a jövő héten, hogy tárgyaljon Karzai elnökkel annak tisztázására: hajlandó-e újrakezdeni az előzetes tárgyalásokat a tálibokkal. Egy amerikai illetékes szerint Karzai beleegyezése esetén a tárgyalások heteken belül megkezdődhetnek.

A tálibok nemrégiben közölték, hogy készek bizonyos feltételek mellett képviseleti irodát nyitni Katarban az Egyesült Államokkal folytatandó tárgyalások megkezdésére.

A tálibok a „nemzet követeléseivel összhangban egy évtizede folytatják a harcot az iszlám kormány felállítása érdekében” – áll a Dzsihád hangja című hivatalos tálib honlapra is feltett, pastu nyelvű szövegben. 2001-ben az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció ötéves (1996–2001) tálib kormányzásnak vetett véget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 08:57, szombat | Külföld

Számos halálos áldozatot követelt, áradásokat okozott, nagy területen áramkimaradással Helene-hurrikán

Az Egyesült Államok dél-keleti részén meghaladta a negyvenet a Helene-hurrikán halálos áldozatainak száma, a vihar áradásokat, komoly károkat, és nagy területen áramkimaradást okozva halad keresztül több államon pénteken.

2024. Szeptember 27. 07:44, péntek | Külföld

Az amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást

Joe Biden amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást - közölte a Fehér Ház helyi idő szerint szerdán.

2024. Szeptember 27. 07:38, péntek | Külföld

Az idei hurrikánszezon legerősebb vihara közelít Florida partjaihoz életveszélyes áradásokkal

Négyes fokozatú hurrikánná erősödve közelítette meg Florida északnyugati tengerpartját a Helene vihar csütörtökön, a helyi hatóságok súlyos károk lehetőségére, és életveszélyes helyzetre figyelmeztették a lakosságot.

2024. Szeptember 26. 08:03, csütörtök | Külföld

Vlagyimir Putyin: Oroszország fenntartja a jogot magának arra, hogy atomfegyvert vessen be, ha agresszió érné

Oroszország fenntartja a jogot magának arra, hogy atomfegyvert vessen be, ha agresszió érné őt vagy Fehéroroszországot