Városlista
2024. október 23, szerda - Gyöngyi

Hírek

2017. Október 12. 18:46, csütörtök | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Az USA kilép az UNESCO-ból

Az USA kilép az UNESCO-ból

Az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy az Egyesült Államok 2018 végi határidővel kilép az UNESCO-ból, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből.

A döntés bejelentésekor a külügyminisztérium a szervezet állítólagos Izrael-ellenességére és az általa szükségesnek tartott reformok hiányára hivatkozott.

A külügyi közlemény szerint a 2018. december 31-től hatályos döntés meghozatala "nem volt könnyű". Az amerikai álláspont szerint a szervezetnek "alapvető reformokra van szüksége".

Washington az állandó tagság helyett megfigyelői státuszt kíván majd fenntartani az ENSZ párizsi székhelyű szervezetében. Az előző amerikai elnök, Barack Obama kormányzata 2011-ben beszüntette a tagsági díj fizetését, mert a szervezet teljes jogú tagként felvette soraiba a Palesztin Hatóságot. A pénzügyi hozzájárulás elmaradása miatt Washington 2013-ban elveszítette szavazati jogát.

Alapokmánya szerint az 1945-ben létrehozott és a 195 tagállammal és 10 társult állammal rendelkező szervezet a nevelés, a tudomány és a kultúra területén kívánja szolgálni a békét és a biztonságot a világban. Ennek érdekében világszerte különböző programokat támogat, például az írástudatlanság leküzdése vagy a nők egyenjogúságának előmozdítása terén elősegítésére.

Az UNESCO dönt a világörökség helyszíneiről is, legutóbb júliusban a ciszjordániai Hebron városát nyilvánította a palesztin világörökség helyszínévé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 22. 10:36, kedd | Külföld

A Fehér Ház mélyen aggasztónak tartja az izraeli katonai mozgásokról szóló titkos hírszerzési iratok nyilvánosságra kerülését

A Fehér Ház mélyen aggasztónak tartja az Irán elleni lehetséges izraeli előkészületekről szóló, szigorúan titkos hírszerzési iratok nyilvánosságra kerülését

2024. Október 19. 08:37, szombat | Külföld

Putyin: Oroszország nem fogja hagyni, hogy Ukrajna atomfegyvert hozzon létre

Oroszország nem fogja hagyni, hogy Ukrajna nukleáris fegyvert hozzon létre - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken a BRICS-országok jelentős sajtóorgánumainak vezetőit fogadta Moszkvában.

2024. Október 19. 08:33, szombat | Külföld

Kína nem érti, miért félnek a polgárok a gyermekvállalástól

2024. Október 18. 07:45, péntek | Külföld

Az izraeli hadsereg hivatalosan is bejelentette Jahja esz-Szinvár Hamász-vezér megölését

Az izraeli hadsereg (IDF) hivatalosan is megerősítette, hogy a tavaly október 7-i mészárlást kitervelő és levezénylő Hamász-vezért, Jahja esz-Szinvárt megölték.