Városlista
2024. október 1, kedd - Malvin

Hírek

2015. Augusztus 24. 14:16, hétfő | Helyi
Forrás: Dombóvári Tankerület, fotó: bebelibrarie.ro

Gondolatok a tanévkezdéshez

Gondolatok a tanévkezdéshez

Kaszás Zoltán, Dombóvári Tankerületi igazgató írása.

„…, a Fiúnak és a…”

„Magyarország Alaptörvénye

(2011. április 25.)

Isten, áldd meg a magyart!

NEMZETI HITVALLÁS

MI, A MAGYAR NEMZET TAGJAI, az új évezred kezdetén, felelősséggel minden magyarért, kinyilvánítjuk az alábbiakat:

Büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette. /…/

Elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó szerepét. /…/

Ígérjük, hogy megőrizzük az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét. /…/

Vállaljuk, hogy örökségünket, egyedülálló nyelvünket, a magyar kultúrát, /…/ ápoljuk és megóvjuk. Felelősséget viselünk utódainkért, ezért anyagi, szellemi /…/ erőforrásaink gondos használatával védelmezzük az utánunk jövő nemzedékek életfeltételeit.

Hisszük, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás az európai egység sokszínűségéhez. /…/

Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság.

Valljuk, hogy az egyéni szabadság csak másokkal együttműködve bontakozhat ki.

Valljuk, hogy együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet, összetartozásunk alapvető értékei a hűség, a hit és a szeretet.

Valljuk, hogy a közösség erejének és minden ember becsületének alapja a munka, az emberi szellem teljesítménye.”

Felnőtté váló létemben a szülői mintához való igazodásban a több közül az egyik meghatározó élmény volt az egyik szilveszter éjfélje. Gimis, majd egyetemista koromban is néhányszor otthon voltam szüleimmel éjfélig, utána indultam el önállóan vagy éppen édesapámmal közösen a földijeimet vagy a szomszédságot újév-köszönteni.

Az egyik utolsó felemelő „bulizós emlékem” édesapámról. Másodéves egyetemista korom addig sikeres vizsgáit ünnepelve töltött meg egy-egy poharat a legfrissebben fejtett fehér borunkkal az újév alkalmából hármunkat is és engem is köszöntve éjfél előtt. Amikor az akkori „királyi tévé” pontosidő óráján a mutató az éjfélre ért, megszólalt a „Himnusz” vegyeskarban. Apámmal ekkor már álltunk teli pohárral a kézben a tévé előtt szüleim olajkályhával fűtött nappali és hálószobájában. Ő a tenor II-t énekelte, én édesanyámmal a mindenki által énekelt tenor I-et/ szopránt. Utána apa, anya és fiú koccintva „Boldog új évet!” kívántunk egymásnak, majd bezárva a házat én elindultam újév alkalmából köszönteni földijeimet a falusi szilveszteri bálban - egyedül. Ez volt még nem egy évvel nagyapám halála után a mi szilveszteri tréfálkozástól „Himnusz”-on át máskor nótázásig tartó családi keretünk az újév ünneplésére… Ők ekkor maradtak otthon, én meg furdalt lelkiismerettel indultam el…

Dombóvár, 2015. augusztus 22.

Kaszás Zoltán

tankerületi igazgató

Címkék: tanévkezdés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 30. 10:00, hétfő | Helyi

Újabb testépítő világbajnoki címet szerzett Gasparics Zoltán

Gasparics Zoltán az IBFA szövetség által Olaszországban, Pomeziaban évente megrendezett 27. Mr. & Ms. World IBFA testépítő világbajnokságon kategóriájában világbajnoki címet szerzett.

2024. Szeptember 30. 08:24, hétfő | Helyi

Sportágválasztót rendeztek Dombóváron

A sportegyesületek lelkesedése, az iskolák magas számú részvétele igazán kiváló hangulatot teremtett a város legnagyobb sporteseményén, nagy nyüzsgés volt az Újvári Kálmán Sporttelepen és a Farkas Attila Uszoda udvarán.

2024. Szeptember 27. 14:12, péntek | Helyi

Parkoló autóra esett egy hatalmas faág Dombóváron

Személyautónak és áruház épületének támaszkodott egy fa 12 méteres letört ága csütörtök délben Dombóváron, egy Hunyadi téri áruház parkolójának bejáratánál.

2024. Szeptember 27. 08:40, péntek | Helyi

Tieger Endréék a Családi körben a Nemzeti Vágta előtt

2024. október 4-6. között rendezik a Nemzeti Vágtát, amelynek fogatversenyét ötször nyerte meg korábban Tieger Endre a Sütvényi Ménes színeiben.