Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2019. Február 04. 09:08, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Harmincéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 4-én alapították meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot (MMSZ).

Az évforduló alkalmából ma délben hálaadó szentmisét tartanak a szervezet bölcsőjének tekinthető zugligeti Szent Család plébániatemplomban - közölte a szeretetszolgálat az MTI-vel.

A segélyszervezet 1989-ben 31 alapító közreműködésével jött létre, alapító elnöke Kozma Imre katolikus pap. Az MMSZ a világ 104 országában tevékenykedő, több mint 900 éves múltra visszatekintő Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi segélyszervezete, amely tevékenységét "keresztény szellemiségen alapuló szolgálatként" határozta meg - olvasható a közleményben.

Felidézték: a magyarországi máltai szervezet alig fél évvel a megalakulása után már a nemzetközi figyelem központjába került a keletnémet menekültek befogadásával.

A romániai forradalom idején az Európából érkező segélyszállítmányokat juttatta célba, a délszláv háború évei alatt pedig a harcok elől menekülő családok ezreinek nyújtott menedéket. Közben kiépült szociális ellátó intézményeinek és önkéntes csoportjainak hálózata.

A szeretetszolgálat tevékenysége a kezdetektől átnyúlik a határokon, segítő programjai vannak a szomszédos országokban, de szükség szerint Afrikában és a Közel-Keleten is - írták.

Jelenleg az MMSZ kétszázharmincnégy intézménye naponta tizenháromezer rászoruló, fogyatékossággal élő, idős vagy beteg embernek nyújt ellátást, iskoláiban és óvodáiban nehéz sorsú családok gyermekei kapnak esélyt a felzárkózásra, százharminc önkéntes csoportjában pedig háromezer segítő támogatja a szükséget szenvedő családokat - tették hozzá.

Úgy fogalmaztak: az MMSZ "tevékenysége mindig az emberre irányul, meggyőződése szerint az igazi segítség nem csupán a pillanatnyi szükséget enyhíti, hanem annál többet ad. Ennek köszönhetően a szeretetszolgálat vezette be Magyarországon a jelzőrendszeres házigondozást, csináltatott szemüveget szegény családokban felnövekvő gyermekeknek, tüdőszűrő buszával és mozgó orvosi rendelőjével pedig helybe vitte a hajléktalan emberek orvosi ellátását. Útkereső módszerei és gyakorlatias megoldásai számos területen szolgáltak mintaként."

A karitatív szervezet integrációs programjai a minél teljesebb élet lehetőségét próbálják megteremteni a nyomorban élők, a fogyatékos és az idős emberek számára.

A segítségnyújtás személyességén alapuló máltai Jelenlét program eredményeit Magyar Örökség Díjjal ismerték el - áll a közleményben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket