Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Augusztus 08. 09:43, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Hőség - Péntek éjfélig meghosszabbította a hőségriadót az országos tiszti főorvos

Hőség - Péntek éjfélig meghosszabbította a hőségriadót az országos tiszti főorvos

Egy nappal, péntek éjfélig meghosszabbította a hőségriadót Paller Judit országos tiszti főorvos - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben azt írták: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a kánikula várhatóan a péntekről szombatra virradóra érkező hidegfrontig folytatódik.
A napi középhőmérséklet csütörtökön az ország legnagyobb részén 27-30 Celsius-fok között alakul, akár 40 fokos maximumokkal. Pénteken a Nyugat-Dunántúlon egy-két fokot már mérséklődik, szombatra pedig országszerte megszűnik az extrém forróság - olvasható a közleményben.
Az ÁNTSZ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mindenkit arra kér, hogy a nagy melegben fogyasszon több folyadékot, vegye igénybe a hűtött helyiségeket, délelőtt 11 és délután 3 óra között semmiképpen ne tartózkodjon a tűző napon, és védje bőrét a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával.
A hőségriadó hétfő óta van érvényben. Az országos tiszti főorvos a hőség miatt három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. Az első fok a figyelmeztető jelzés, a második fokozat a riasztás, a harmadfokú jelzés pedig a hőségriadó. Utóbbi feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikula az erről szóló kormányrendelet szerint "rendkívüli időjárási helyzetnek" számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.
A meteorológiai szolgálat csütörtökre is az ország egész területére a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki. Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 36 és 41 fok között alakul. A késő esti órákban is 25-30 fok közötti hőmérsékletre lehet számítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket