Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2013. Augusztus 08. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kiterjesztik a hatósági árat

Kiterjesztik a hatósági árat

Kiterjesztené a PB-gázra vonatkozó hatósági árat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal – tudta meg a Magyar Nemzet. A MEKH-nél a lap megkeresésére közölték, erre azért van szükség, mert jelenleg az augusztus 1-jén meghatározott, a korábbiaknál 10 százalékkal alacsonyabb árak nem vonatkoznak azokra a külföldi vállalkozásokra, amelyek hazai gázkiskereskedőknek értékesítik a termékeiket, miközben utóbbiak kénytelenek az alacsonyabb díjszabást alkalmazni a fogyasztóknak.

A földgázellátásról szóló törvényben meghatározott forgalom alapján most a külföldi vállalkozás csak abban az esetben minősül PB-gáz-forgalmazónak, amennyiben magyar bányafelügyeleti engedéllyel rendelkezik. Ennek hiányában viszont nagykereskedelmi tevékenysége során rá nem terjed ki a hatósági árra vonatkozó szabályozás. A MEKH a jogalkotónál kezdeményezi a törvény módosítását, hogy ezen vállalkozások tevékenységére is kiterjeszthető legyen az árszabályozás – áll a laphoz eljuttatott közlésben.

A szabályozás alá a lakossági fogyasztók számára történő vezetékes PB-gáz-szolgáltatás, a 11,5 kilogrammos palackos PB-gáz, valamint a lakossági fogyasztók számára értékesített tartályos PB-gáz ára tartozik. A hivatal által múlt héten közölt táblázat értelmében kiskereskedelmi forgalomban átlagosan 5112 forintba kerül augusztus 1-je óta a 11,5 kilós kiszerelés. A vezetékes PB-gáznál az alapdíj havi 1299 forintra csökkent, a gázdíj pedig 770,77 forintra mérséklődött a lakossági fogyasztók számára. A tartályos gáz esetében a tartályos propán ára kilogrammonként 436,18 forintra csökkent, míg a tartályos PB ára a háztartások számára kilogrammonként átlagosan 410,12 forintra esett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket