Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2018. Február 16. 09:38, péntek | Helyi
Forrás: Dombó Média

Lakossági fórum az integrációt segítő programokról

Lakossági fórum az integrációt segítő programokról

A Kakasdomb és az Erzsébet utca szegregációval veszélyeztetett területein élők, és a Szigetsor és a vasút melletti szegregátumban lakók társadalmi felzárkóztatását segítő programokról tartottak tájékoztatót.

A Széchenyi 2020 Program keretében valósul meg az a két program, melyek közül az egyik a Kakasdomb és az Erzsébet utca szegregációval veszélyeztetett területein élők, a másik pedig a Szigetsor és a vasút melletti szegregátumban lakók társadalmi felzárkóztatásához nyújt segítséget.

Erről tartott lakossági fórumot február 9-én az Arany János téri Roma Közösségi Házban a város önkormányzata. Szabó Loránd polgármester arról beszélt, hogy számos infrastrukturális fejlesztés is kapcsolódik a mélyszegénységben élők integrációját célul kitűző projektekhez.
Az Erzsébet utca 16. szám alatti ingatlanban egy közösségi házat, annak kertjében egy kísérleti szőlészetet fognak létrehozni azért, hogy a közelben lakóknak legyen egy találkozási helyük és ismereteket szerezzenek a szőlő-, illetve a gyümölcstermesztésről. Az Arany Sziget Idősek Otthona és az egykori Korona Szálló előtti terület is megújul, a parkosítás mellett térköves járda és játszótér készül, valamint elhelyeznek egy szép köztéri alkotást is. Néhány romos ingatlant lebontanak a Kakasdombon. Tíz önkormányzati tulajdonú lakást a jelenleginél eggyel magasabb komfortfokozatúvá alakítanak, ahova elsősorban fiatalokat szeretnének elhelyezni az elöregedő településrész „frissítése” érdekében. Négy családot a város más - integrált - részeire kívánnak költöztetni. Lehetővé teszik azt, hogy a Deák Ferenc utcán keresztül járművel lehessen megközelíteni a Kakasdombot.
A Szigetsor útja új aszfaltburkolatot kap, ott is várható ingatlanbontás és felújítás is. Megtörténik a vasúthoz közeli, alacsonyan fekvő területek vízrendezése a régi árkok kitisztításával és újak ásásával. Azt is tervezik, hogy a MÁV-nagyállomástól a Kórház utcának a Gyár utcáig terjedő szakaszán kerékpárúttal közös járdát alakítanak ki. A Kinizsi utcai JAM-csarnoknál egy olyan szabadidő- és sportközpontot hoznak létre, melynek része lesz egy új játszótér és skate-, valamint strandröplabda- és focipálya. A Mándi Imre Ökölvívó Terem mögötti ingatlanrészben közösségi helyiségek állnak majd a közelben lakók rendelkezésére, de lesz mosókonyha is, ahova kosárban vihetik el ruhaneműiket azok, akik otthonukban nem rendelkeznek mosógéppel és centrifugával. A Gyár utcában három önkormányzati bérlakást modernizálnak és erről a területről hét famíliát költöztetnek el más településrészre.
Mindkét helyen kamerarendszert is kiépítenek a közbiztonság javítása és a vagyonvédelem érdekében.
Az Erzsébet utcát és a Kakasdombot érintő infrastrukturális beruházásra 253 millió forint, a Szigetsor és a vasút melletti területek megújítását szolgáló fejlesztésekre 200 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Uniótól és magyar államtól a dombóvári önkormányzat.
De nemcsak erre lesz pénz, hanem a szegregációval veszélyeztetett területen és a szegregátumban élők társadalmi integrációjára is. A felzárkóztatást szolgálják majd azok a szolgáltatások, amiket az érintettek a közelükben - az Arany János tér 4. és a Kinizsi utca 37. alatt - megnyíló ügyfélszolgálati irodákban hetente egy-egy délelőtt, vagy délután vehetnek majd igénybe.
- A különféle szolgáltatásokat helybe viszik családsegítőink, közösségfejlesztők és önkéntes segítők - emelte ki Pandur Csilla, a Dombóvári ESZI munkatársa. - Óvodai és iskolai szociális munkát is végeznek majd az erre a feladatra felkészített kollégáim, akik közvetítők lesznek a gyerekek szülei és a pedagógusok között.
Az említett szociális intézmény és a hasonló projektek megvalósításában már komoly tapasztalattal rendelkező Autonómia Alapítvány szoros együttműködése kell ahhoz, hogy a mélyszegénységben felnövő gyerekek esélyt kapjanak a sikeres felnőtté válásra. A tanulási nehézségekkel küzdőknek tanítók és tanárok fognak segíteni rendszeres korrepetálással, tehetséggondozásukhoz pedig olyan szabadidős foglalkozások járulhatnak hozzá, melyeken különböző művészeti tevékenységeket végezhetnek kortárs mentoraikkal közösen. A felnőttek sem maradnak „támasz” nélkül. Nekik a munkaerő-piacra való visszajutásukhoz és képzésükhöz, valamint a pénzügyi problémáik kezeléséhez nyújtanak majd segítséget szakemberek.
A város önkormányzata TOP-os forrásból 94,63 millió forint és 60,01 millió forint vissza nem térítendő támogatást fordíthat a társadalmi együttműködés erősítését, a kirekesztődés csökkentését, a nehéz helyzetben lévők életkörülményeinek és foglalkoztatási lehetőségeinek javítását célzó helyi szintű komplex programjaira.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 14:12, péntek | Helyi

Parkoló autóra esett egy hatalmas faág Dombóváron

Személyautónak és áruház épületének támaszkodott egy fa 12 méteres letört ága csütörtök délben Dombóváron, egy Hunyadi téri áruház parkolójának bejáratánál.

2024. Szeptember 27. 08:40, péntek | Helyi

Tieger Endréék a Családi körben a Nemzeti Vágta előtt

2024. október 4-6. között rendezik a Nemzeti Vágtát, amelynek fogatversenyét ötször nyerte meg korábban Tieger Endre a Sütvényi Ménes színeiben.

2024. Szeptember 26. 09:04, csütörtök | Helyi

4 arany- és 2 bronzérmet nyert a Dombóvári Karatesuli csapata

Huszonhat egyesület 200 indulója lépett tatamira a X. Szerencs Kupán, ahol erdélyi résztvevők mellett szerepelt négy fővel a Dombóvári Karatesuli csapata.

2024. Szeptember 25. 08:55, szerda | Helyi

50 éves érettségi találkozó a dombóvári gimnáziumban

2024. szeptember 21-én tartották 50. éves érettségi találkozójukat az 1974. május 11-én elballagott IV. D. osztály tanulói az akkori Gőgös Ignác (ma: Illyés Gyula) Gimnáziumban.