Városlista
2024. október 23, szerda - Gyöngyi

Hírek

2019. December 18. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: mti

Negyven hagyomány felvételéről döntött az UNESCO szellemi kulturális örökséggel foglalkozó bizottsága

Negyven hagyomány felvételéről döntött az UNESCO szellemi kulturális örökséggel foglalkozó bizottsága

Negyven hagyomány felvételéről döntött az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének szellemi kulturális örökség megőrzésével foglalkozó bizottsága, amely a hétvégén zárta 14. ülésszakát Bogotában.

A testület öt elemmel bővítette a sürgős védelmet igénylő szellemi kulturális örökség listáját. Ezek a botswanai veekuhane közösség seperu nevű néptánca és a hozzá kapcsolódó gyakorlatok, a szent helyként tisztelt kenyai Kit Mikayi sziklaformációhoz kötődő rituálék, a mauritiusi sega zenének a Chagos-szigeteki típusa, a Fülöp-szigeteki subanon törzs buklog nevű hálaadási rituáléja és a fehéroroszországi Jurauszki Karahod tavaszi rítus - olvasható a szervezet honlapján.

Harmincöt hagyomány került fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára, köztük a mongóliai kumiszkészítés technikája és a hozzá kapcsolódó eszközök, a korai kereszténység idején született bizánci zene, a thai masszázs, a 470 éves brüsszeli Ommegang körmenet, a türkmén kézi szőnyegkészítés, a hagyományos török íjászat, a datolyapálma és a hozzá kötődő mesterségek, társadalmi és kulturális hagyományok, gyakorlatok.

Felkerült a listára az alpinizmus, az ír hárfázás, a kirgiz férfi fejfedő (Ak-kalpak) viseléséhez és készítéséhez kötődő ismeretek, hagyományok, valamint az indonéz-szigetvilág őshonos harcművészete, a silat.

A bizottság első ízben döntött úgy, hogy eltávolít egy hagyományt a szellemi kulturális örökség listájáról: a belgiumi Aalst városának híres karneválja régi antiszemita sztereotípiákra hajazó bábuk felvonultatásával váltott ki idén széles körben felháborodást.

A testület a jó megőrzési gyakorlatok regiszterébe vette fel az eltűnőfélben lévő kolumbiai mesterségek megőrzésére irányuló projektet, valamint a venezuelai pálmafalevél-gyűjtés hagyományának megőrzését szolgáló programot.

A bizottság továbbá irányelveket fogadott el a természeti vagy ember okozta katasztrófák, vagy konfliktusok által fenyegetett szellemi kulturális örökségek megőrzésére vonatkozóan.

A kormányközi bizottság 15. ülésének Jamaica fővárosa, Kingston ad otthont 2020. november 30. és december 5. között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 22. 10:36, kedd | Külföld

A Fehér Ház mélyen aggasztónak tartja az izraeli katonai mozgásokról szóló titkos hírszerzési iratok nyilvánosságra kerülését

A Fehér Ház mélyen aggasztónak tartja az Irán elleni lehetséges izraeli előkészületekről szóló, szigorúan titkos hírszerzési iratok nyilvánosságra kerülését

2024. Október 19. 08:37, szombat | Külföld

Putyin: Oroszország nem fogja hagyni, hogy Ukrajna atomfegyvert hozzon létre

Oroszország nem fogja hagyni, hogy Ukrajna nukleáris fegyvert hozzon létre - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken a BRICS-országok jelentős sajtóorgánumainak vezetőit fogadta Moszkvában.

2024. Október 19. 08:33, szombat | Külföld

Kína nem érti, miért félnek a polgárok a gyermekvállalástól

2024. Október 18. 07:45, péntek | Külföld

Az izraeli hadsereg hivatalosan is bejelentette Jahja esz-Szinvár Hamász-vezér megölését

Az izraeli hadsereg (IDF) hivatalosan is megerősítette, hogy a tavaly október 7-i mészárlást kitervelő és levezénylő Hamász-vezért, Jahja esz-Szinvárt megölték.