Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2021. December 16. 18:06, csütörtök | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Őssejtekkel segítik a Crohn-betegek gyógyulását a Semmelweis Egyetemen

Őssejtekkel segítik a Crohn-betegek gyógyulását a Semmelweis Egyetemen

A gyulladásos bélbetegségek egyik típusa, a Crohn-betegség gyógyulását segítik őssejtekkel a Semmelweis Egyetemen (SE).

Az intézmény csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a Crohn-betegség életminőséget leginkább rontó tünete a végbél melletti sipoly. A hagyományos műtéti eljárás hosszú távú eredményességét jelentősen javítja az új eljárás.

Az egyetemen ősszel végzett első ilyen beavatkozásról szóló közlemény szerint speciális őssejteket juttatnak az érintett területre a sipolyzáró műtét közben. A sejteket injekcióval juttatják be a bélszakaszon belül lévő sipolynyílás környékére, illetve a sipolyjárat mellé. Ezek az őssejtek - környezetükhöz alkalmazkodva - olyan sejttípussá alakulnak, amilyen szövetbe kerülnek, ebben az esetben kötőszöveti sejtté alakulva járulnak hozzá a sipolynyílás bezárásához - ismertették.

Az új módszer a műtéti folyamatot is egyszerűsíti, emellett csaknem duplájára emeli a Crohn-betegeknél a tartós gyógyulás esélyét.

Az SE Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikája a harmadik magyarországi centrum, ahol elérhetővé vált ez a beavatkozás a Nemzeti Egészségbiztosítás Alapkezelő egyedi méltányossági támogatásával.

A terápiához minden európai centrum számára egy spanyolországi cég biztosítja a zsírszövetből nyert őssejteket, amelyeket 24 órán belül kell felhasználni - olvasható a közleményben.

Magyarországon nagyjából húszezer Crohn-beteg él, az esetek többségében 20-40 éves korban alakul ki a kórkép.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 07:46, péntek | Életmód

A gasztronómia áll a Múzeumok Őszi Fesztiváljának középpontjában

Minőségét megőrzi! mottóval szeptember 30-án kezdődik a Múzeumok Őszi Fesztiválja. Az országos rendezvénysorozat idén a gasztronómiai kultúrát és annak múzeumi vonatkozásait állítja a középpontba.

2024. Szeptember 26. 08:02, csütörtök | Életmód

Az Iron Maiden duplázik Budapesten jövő májusban

2024. Szeptember 25. 07:57, szerda | Életmód

Hankó Balázs: mintegy 2600 programmal várják országszerte az érdeklődőket a Kutatók éjszakáján

Ötvenkét településen 250 intézmény mintegy 2600 programmal várja országszerte az érdeklődőket pénteken és szombaton a Kutatók éjszakáján - közölte a kulturális és innovációs miniszter az esemény keddi sajtótájékoztatóján.

2024. Szeptember 24. 08:02, kedd | Életmód

Johnny Depp életműdíjat kap októberben a Római Filmfesztiválon

Johnny Depp életműdíjat kap az októberi Római Filmfesztiválon, ahol legújabb rendezését is levetítik - számolt be róla a The Hollywood Reporter.