Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2015. Június 12. 14:42, péntek | Helyi
Forrás: Tolna Megyei Önkormányzat

Példaértékű együttműködést kötött a megyei önkormányzat és három vidékfejlesztési társulás

Példaértékű együttműködést kötött a megyei önkormányzat és három vidékfejlesztési társulás

A szerződés a vidékfejlesztési források közös tervezéséről szól.

Vidékfejlesztési források közös tervezéséről szóló szerződést kötött a Tolnai Hármas Összefogás Vidékfejlesztési Szövetség a Tolna Megyei Önkormányzat Hivatalával, a Völgységi Önkormányzatok Társulásával, valamint a Kapos-menti Terület- és Vidékfejlesztési Társulással. Az országosan is példaértékű együttműködés a 2014-2020 közötti finanszírozási időszak LEADER forrásainak tervezését segíti. A Hivatal épületében került sor a szerződés aláírásával egybekötött sajtótájékoztatóra, amelyen a Közgyűlés elnöke, Fehérvári Tamás, Dr. Gábor Ferenc megyei főjegyző, valamint a társulások elnökei, Filóné Ferencz Ibolya, Pintér Szilárd és Naszvadi Balázs vettek részt.

A Tolna megyei LEADER szervezetek üdvözölték a kezdeményezést, mely szerint a megyei önkormányzat segítséget nyújt a megyébe érkező vidékfejlesztési források tervezésében – kezdte a tájékoztatást Fehérvári Tamás. Mint elmondta, a források eredményes lehívásának egyik fontos feltétele, hogy a terület- és vidékfejlesztési szereplők együttműködjenek a tervezés során. Kiemelte, hogy a 10 ezer fő alatti települések fejlesztési tevékenységének sikeréhez kívánnak hozzájárulni, mind szakmai, mind erkölcsi segítségnyújtással. Ehhez a Hivatal szervezeti átalakítására lesz szükség, melynek eredményeként a Területfejlesztési Osztály Terület- és Vidékfejlesztési Osztállyá bővül, és a társulások szereplőivel szoros együttműködésben biztosítja a szakmai alapokat – jelentette ki az elnök. Fehérvári Tamás szerint a megye fő szerepe a fejlesztések összehangolása, ennek tükrében születik a megegyezés is.

Filóné Ferencz Ibolya bonyhádi polgármester, mint a Völgységi Önkormányzatok Társulásának elnöke felszólalásában az összefogásra helyezte a hangsúlyt. Fehérvári Tamás által elmondottakra utalva emlékeztetett, hogy a Társulásban jelenlévő valamennyi település 10 ezer fő alatti lakosságszámmal bír. A Völgységben élő emberek segítését nevezte fő céljuknak, amelynek eléréséhez a szerződés megkötésével is közelebb kerülnek.

A Kapos-menti Terület- és Vidékfejlesztési Társulás elnöke, Pintér Szilárd történelmi pillanatnak nevezte az eseményt. Ennyire közel a megyéhez még sosem érezhette magát a Dombóvári térség, ezért büszkék lehetnek e szerződés megkötésére – tette hozzá. A gazdaságfejlesztést elősegítő projektek fő céljaként határozta meg, hogy a vállalkozások és a kistelepülések helyzetbe kerüljenek, ezáltal gyarapítva a térséget.

Gábor Ferenc főjegyző egyetértve az elhangzottakkal kijelentette, a szerződések megkötésével országosan is példaértékű összefogás valósul meg a Hivatal és a vidékfejlesztési szereplők között. Kiegészítésként elmondta, hogy a Hivatal koordinációs tevékenysége által minden párhuzamosság kiszűrhető a projektek illetve források tervezése során.

A Tolnai Hármas Összefogás Vidékfejlesztési Szövetség elnöke, Naszvadi Balázs emlékeztetett, hogy a korábbi fejlesztési időszakban nem volt példa hasonló összefogásra. Célként fogalmazta meg, hogy a megye valamennyi LEADER szervezete együttműködjön, ezáltal hatékonyabban valósíthatók meg a különböző térségek fejlesztési elképzelései. Felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unió hamarosan elfogadja a Vidékfejlesztési Programot, ezt követően hazánkban is elindulhat a tervezés és a források pontos összegei is megjelennek.

A tájékoztatót követően sor került a szerződések aláírására, amelynek céljai:

  • a vidék fejlődési pályára állítása,
  • a megyében található települési önkormányzatok, vállalkozások és civil szervezetek széles körének támogatása,
  • a térségbe érkező fejlesztési források leghatékonyabb felhasználása,
  • a vidék-város kapcsolatok újjáépítésének elősegítése (különös tekintettel a gazdasági kapcsolatokra),
  • a megyébe érkező dedikált vidékfejlesztési és területfejlesztési források mellé az ágazati operatív programokból a lehető legtöbb fejlesztési forrás lehívása.

A szakmai együttműködés keretében a Tolna Megyei Önkormányzat Hivatala vállalja:

  • a megyei szintű koordinációt a Helyi Fejlesztési Stratégia (HFS) készítése során,
  • más alapok forrásaihoz való kapcsolódás lehetőségének vizsgálatát,
  • a közvetlen LEADER vidékfejlesztési források kiegészítését valamennyi Operatív Program nyújtotta lehetőségekkel,
  • tervezési módszertan kidolgozását a HFS tervezéséhez elsősorban a vidékfejlesztési források mellett a területfejlesztési források bevonásának lehetőségeiről.

A szakmai együttműködés keretében a terület-és vidékfejlesztési társulások vállalják:

  • szakmai segítségnyújtás a HFS előkészítésében: helyzetfeltárás, koordináció, projektötletek gyűjtése, projektgazdák közötti kapcsolat elősegítése (pl. komplex projektek létrehozásához), fórumok megrendezése és ezen keresztül a nyilvánosság biztosítása a Dombóvári és a Bonyhádi járás területén.

A Helyi Fejlesztési Stratégia (HFS) tervezését megalapozó 521 millió forintos keretösszeg az Irányító Hatóság (IH) közleményében jelent meg, amely elsőként ismertette a LEADER HACS-ok 2014-2020 között rendelkezésre álló fejlesztési forrásait.

A helyi fejlesztési stratégiák elkészítéséhez értékelést kell készíteni a 2007-2013-as programozási időszakról. Ennek keretében az időszakban megvalósított vidékfejlesztési projektek (elsősorban LEADER) eredményeinek kiértékelése, valamint az újabb fejlesztési ciklusra vonatkozó vidékfejlesztési tárgyú projektek gyűjtése valósul meg. Ezt követően megkezdődik a 2014-2020-as tervezési időszakra vonatkozó stratégiai célok meghatározása is.

A szakmai együttműködés során a Tolna Megyei Önkormányzat és Hivatala vállalja, hogy a 2015. június 26-i Közgyűlésen kezdeményezi a szervezeti struktúra átalakítását, melynek célja, hogy vidékfejlesztésben jártas szakemberek segítsék a megyébe érkező vidékfejlesztési források tervezését és hatékony felhasználását.

A közös tervezés lehetőséget biztosít arra, hogy egy-egy jó elképzelés akár több alapból is finanszírozást kaphasson. Így a területfejlesztési forrásból (pl.: TOP) megvalósuló projektek szervesen kapcsolódhatnak akár több vidékfejlesztési forrásból (LEADER) megvalósuló fejlesztéssel. Valamennyi fejlesztési forrás ismeretében megvalósítható, hogy a LEADER szűkösebb forráskeretébe kizárólag a célt szolgáló fejlesztések kerüljenek be.

Az összefogás a kormányzat célkitűzésével párhuzamosan elősegíti, hogy a hazánkba érkező fejlesztési források 60 százaléka a gazdaságfejlesztést szolgálja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 14:12, péntek | Helyi

Parkoló autóra esett egy hatalmas faág Dombóváron

Személyautónak és áruház épületének támaszkodott egy fa 12 méteres letört ága csütörtök délben Dombóváron, egy Hunyadi téri áruház parkolójának bejáratánál.

2024. Szeptember 27. 08:40, péntek | Helyi

Tieger Endréék a Családi körben a Nemzeti Vágta előtt

2024. október 4-6. között rendezik a Nemzeti Vágtát, amelynek fogatversenyét ötször nyerte meg korábban Tieger Endre a Sütvényi Ménes színeiben.

2024. Szeptember 26. 09:04, csütörtök | Helyi

4 arany- és 2 bronzérmet nyert a Dombóvári Karatesuli csapata

Huszonhat egyesület 200 indulója lépett tatamira a X. Szerencs Kupán, ahol erdélyi résztvevők mellett szerepelt négy fővel a Dombóvári Karatesuli csapata.

2024. Szeptember 25. 08:55, szerda | Helyi

50 éves érettségi találkozó a dombóvári gimnáziumban

2024. szeptember 21-én tartották 50. éves érettségi találkozójukat az 1974. május 11-én elballagott IV. D. osztály tanulói az akkori Gőgös Ignác (ma: Illyés Gyula) Gimnáziumban.