Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2019. Augusztus 31. 08:29, szombat | Bulvár
Forrás: mti

Rotterdam lesz az Eurovíziós Dalfesztivál 2020-as házigazdája

Rotterdam lesz az Eurovíziós Dalfesztivál 2020-as házigazdája

Rotterdam lesz a házigazdája a jövő évi Eurovíziós Dalfesztiválnak. A 65. alkalommal megrendezett versenynek 2020. május 12. és 16. között a holland kikötőváros Ahoy arénája ad otthont.

Az Eurovíziós Dalfesztivál jövő évi megrendezésére öt holland város pályázott, Rotterdam végül szoros csatában győzte le Maastrichtot - közölték pénteken a verseny hivatalos honlapján, a eurovision.tv-n.

Jan Ola Sand, a verseny főellenőre, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) vezetője a döntés kapcsán kiemelte: Rotterdam fantasztikus lelkesedést, elkötelezettséget mutatott az ügy iránt, és kiváló adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy több mint negyven ország delegációját vendégül lássa.

Hollandia eddig négy alkalommal volt házigazda: Hilversum 1958-ban, Amszterdam 1970-ben, a főváros Hága 1976-ban és 1980-ban.

Shula Rijxman, a holland közszolgálati média, az NPO igazgatója azt mondta: olyan Eurovíziós Dalfesztivált szeretnének rendezni, amelyet Hollandia-szerte magukénak éreznek az emberek.

"A rendezés egyfajta bemutatkozási lehetőség is Hollandia számára. Rotterdam vállalkozó és kreatív város, tökéletesen passzol az eseményhez" - tette hozzá az igazgató.

A 634 ezer lakosú Rotterdam Európa legnagyobb kikötővárosa, tavaly 469 millió tonna áru fordult meg itt. A versenynek otthont adó Ahoy kongresszusi központ és aréna 1970-ben épült, az épület dizájnja, amelyet a kikötő és a hajóipar inspirált, számos nemzetközi díjat nyert.

A város a dél-hollandiai tartományban található és az ország leginkább multikulturális régiója: 174 nemzetiség él itt, köztük a dalfesztivál valamennyi résztvevő országából. Városközpontja a második világháború idején, 1940-ben elpusztult, legkülönbözőbb stílusú épületei jól megférnek egymás mellett.

Az Eurovíziós Dalfesztivált azért rendezi jövőre Hollandia, mert az idei versenyt a holland Duncan Laurence nyerte Tel-Avivban Arcade című dalával. A számot az előadó éppen egy rotterdami stúdióban rögzítette.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 09:10, szombat | Bulvár

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg Londonban környezetvédelmi aktivisták

Ismét Vincent van Gogh festményeit rongálták meg pénteken Londonban környezetvédelmi aktivisták, alig néhány órával azután, hogy két társukat ugyanilyen bűncselekményért többévi börtönbüntetésre ítélték.

2024. Szeptember 27. 07:39, péntek | Bulvár

A legfőbb ügyész indítványt tett Magyar Péter EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére lopás miatt

Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett Magyar Péter európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére lopás miatt - tudatta a Legfőbb Ügyészség az MTI-vel csütörtökön.

2024. Szeptember 24. 08:00, kedd | Bulvár

Hankó Balázs a magyar modellt ajánlja az európai versenyképességi fordulat megvalósításához

Európai versenyképességi fordulatra van szükség, a magyar modell sikeres, és jó választ adhat erre - mondta Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a Hungary Innovation Week nyitóeseményén hétfőn Budapesten.

2024. Szeptember 23. 07:52, hétfő | Bulvár

Az áradás elől menekülő vadak miatt kell lezárni a magyar főutat

Vasárnap korábban, már 17 órától lezárják az 55-ös főutat Pörböly és Baja között a dunai árhullám elől menekülő vadak miatt - közölte honlapján a rendőrség.